Sizi bilmem ama yaz bitip de sonbahar geldiğinde, tezgahlarda görmeyi sabırsızlıkla beklediğim ilk sebze kereviz. Nasıl da lezzetli nasıl da güzel... Herkes sevmez gerçi kerevizin tadını. Mesela ben sadece zeytinyağlı yemeğini yiyebiliyorum. Bunun çorbası var, salatası var, taze sıkılmış suyu var say say bitmez. Ama benim gönlümün efendisi, kendisinin yemeği.
Peki nasıl faydası var bu kerevizin bizlere gelin beraber bakalım.
Öncelikle ilk faydası yerken yok olması. Yani siz kerevizi yerken aldığınız kaloriyi de o sırada yakıyorsunuz. Bir kerevizde yaklaşık 20-25 kadar bir kalori mevcut. Bu yüzden sindirim sırasında vücudunuza giren o kaloriler güzelce uçuyor.
Bir diğer faydası da karaciğeri koruması.
Ciddi bir lif kaynağıdır.
Vücudun sıvı dengesini sağlar.
İdrar söktürücü özelliği de vardır.
Potasyum, manganez, kalsiyum ve sodyum açısından oldukça zengindir.
Güçlü bir antioksidandır.
Bağışıklığı güçlendirir.
Şeker hastalığına ve diyabete karşı faydalıdır.
Kolestrolün düşmesine yardımcı olur.
Kronik yorgunluğa iyi gelir.
Kansızlık için iyidir.
Saymakla bitmeyecek pek çok mucizevi faydaya sahip olan kerevizin özellikle tohumu gut hastalarının sağlıklarına oldukça fayda etmektedir. İster yemeklerde, ister salatalarda ve isterseniz yemeklerinizde rahatlıkla kullanıp tüketebilirsiniz.
Elbette her zamanki gibi uyarmakta fayda var; eğer sağlık sorununuz varsa mutlaka hekim kontrolünde ilaç almalı ve gıda tüketmelisiniz. Tıpkı ilaçlar gibi yediğimiz ve içtiğimiz besinlerde bizde çeşitli yan etkiler oluşturabilir.
Yorumlar
Yorum Gönder